Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

3LCD

 

Mi az a 3LCD?

A 3LCD technológia a világon a legelterjedtebb vetítési technológia, megtalálható az oktatási, üzleti és házimozi projektorok többségében. Egy kifinomult és innovatív technológia, amely 3 chip-et (LCD panel néven is szoktuk nevezni) használ a valósághű és élénk képek visszaadásához.

 

Az LCD a Liquid Crystal Display – folyadék kristályos kijelző – angol kifejezés rövidítése.

 

A 3LCD technológia működése 

1. A fényforrásból (izzóból) érkező fehér fény, polarizáló szűrökön keresztül bontódik szét vörös, zöld és kék színű fénysugárra.

2. A szétbontott fénysugarak  egy video jellel megvezérelt LCD chip-be érkeznek.

3. Az LCD chip felbontása mutatja meg a vetítőnk natív (természetes) felbontását. Ezek az alábbiak lehetnek pixelben azaz képpontban:

 

 

1. Mindegyik LCD chip mindegyik pixele video jellel vezérelt és ez a jelszint szabályozza az adott pixel fényáteresztő képességét.

2. A három LCD chip egy prizmatömb három különböző oldalára van felrögzítve, amely  kevert kép a lencsén keresztül a vászonra vetül.

A 3LCD-s projektor optikai felépítése

 Az alább felsorolt egységeken keresztül halad a fény a 3LCD-s projektor optikai rendszerében:

Lámpa

A projektorok fényforrásaként UHP (Ultra-High Pressure), azaz ultra-nagy nyomású higany lámpákat használnak, mert megvilágítási hatékonyságuk és élettartamuk kiváló. A lámpában lévő több mint 200 atmoszféra nyomásnak köszönhető, hogy a két elektróda között létrejövő elektromos ív a legrövidebb, mely szolgáltatja a fényt. Az idő múlásával ez az ív egyre hosszabb lesz, ami a vetített kép elhalványodásához vezet.

 Fénypolarizáló elem

A lámpából kilépő fényhullámok a tér minden irányába terjednek, ezért szükséges a fény hosszanti irányú megvezetése, amit a fénypolarizáló elemben két egymással szembe állított lencsesorral hoznak létre. Ez a technológia plusz 1,5-szeres fényerő növekedést eredményez.

 


A két lencsesort együttesen integrátor (egyesítő) lencsepárnak is nevezzük.

Polárszűrők

Két polárszűrő segítségével bontja szét a fehér fényt piros, zöld és kék összetevőre. (jobb oldali ábra) A két szűrő (amelyek felépítése egy alap üveg, ami be van vonva egy vékony film réteggel) a színeknek megfelelő hullámhosszon engedi át a fény összetevőt. A baloldali ábrán az alapszínek és azok keveréséből létrejött színek láthatóak.

 

 


LCD panelok
Rengeteg különböző típusú LCD panel létezik, a különböző feladatok ellátására.

HTPS

A High Temparture Poly-Silicone angol kifejezés rövidítése. Működési elve, hogy minden pixelhez egy apró tranzisztor (TFT) tartozik és úgy működnek, mint a félvezetők. Méretük kicsi és magas hőmérsékleten is megbízhatóan működnek. Ezek a TFT elemek vezérlik az adott pixel folyadékkristályát.

 


A panelen a pixelek közötti „vezetékek” nem átlátszóak ezért a régebbi LCD-s projektoroknál, ha közelről nézték a vetített képet, észrevehető volt a pixelek közötti rácsozottság. Ezek kiküszöbölésére új mikro gyártási technológiát alkalmaznak, hogy javítsák a fedett területek csökkentését. Egy mai 0,7 hüvelykes XGA (1024x768) felbontású panelnél 10%-kal csökkent a rácsozottság.

A gyűjtő prizma (dichoric prism)

A vörös, a zöld és a kék LCD (HTPS) paneleken átfolyó fénysugarakat egy prizmatömb gyűjti és tükrözi a vetítő vászonra. Ez a tömb négy háromszög prizmából készül. A dichoric felületek és a háromszögek pólusainak az illesztése nagy pontosságot igényel. Ha az összeszerelés közben hibát vétenek, akkor kettős képet és sötét vonalakat kapnak a vásznon.


Vetítő objektív

Ez az utolsó alkotó rész a projektor optikai rendszerében. A lencsék pormentes, zárt egységet alkotnak, hogy szennyeződés ne juthasson be közéjük. A por könnyen megtapadhat a felületeken, ami rontja a kép minőségét.

Az objektíven állíthatjuk a kép méretét (zoom) és élességét (focus).

 

« Vissza