Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

Ha halvány és homályos egy projektor képe

 

Biztos emlékszik, mikor egy új projektor először került használatba, hogy a vetített kép milyen világos és éles volt. Most, több év elteltével sokunkkal megesett, hogy csak akkor tudtuk elfogadni vetítőnk képét, ha kint borús idő volt, vagy ha jól besötétíttetünk a helyiségben.
Öt pontban megtárgyaljuk, hogy mi és miért tehet erről a dologról.


1. A por


A projektor porszűrői nem képesek megakadályozni a mikroszkopikus porszemcsék bejutását a készülék belsejébe. Ez a por rátelepszik a projektor belső alkatrészeire, az optikai rendszer minden elemére és nem lehet eltávolítani a hagyományos (levegő spray, kompresszor), helyszíni tisztítási módszerekkel. Jellemzően 40 optikai felület található egy rendszerben, melyek tükrök, lencsék, színszűrők, stb., ha ezeket darabonként csak 1%-ban lepi por, akkor összesen 40%-os fényveszteséget könyvelhetünk el a vásznunkon. Az optikai egység a projektor ”mélyén” van beépítve, melynek tisztításához speciális tudás és eszközök szükségesek.
Megoldás: szakszervizben professzionális laboratóriumi körülmények között, elektrosztatikus kisülés védelemmel ellátott, ultrahangos tisztítással (felületsérülések nélkül).

 

Finom porréteg a lencsén

Az optikai egység egy része

 

2. A lámpa öregedése

A legtöbb projektorban fémhalogén lámpa (izzó) működik, melyek fényereje csökken az idő múlásával (hogy miért, azt egy másik cikkben tárgyaljuk meg). Az izzó fényereje jellemzően 25-50%-kal lesz kevesebb a névleges élettartam vége felé.
Első megoldás: cseréltessen izzót! Igen, cseréltessen és ne cseréljen, mert több dologra is oda kell figyelni, pl. a szervizmódban a lámpa élettartam számlálójának nullázására.
Második megoldás: cserélje ki a projektort, ha annak értéke kisebb, mint egy új izzóé!

3. Túlhevült lámpa

Hányszor láttad a feliratot minden bekapcsoláskor a projektoron, miszerint „cleaning the filter is necessary”, azaz a „szűrő tisztítása szükséges” (persze, nem minden gyártó készüléke figyelmeztet). A levegőszűrők fokozatos eltömődése, az egyre kevesebb friss hűtő levegő készülékbe jutása okozza exponenciálisan az izzó hőmérsékletének növekedését. Az izzó hőmérsékletének növekedése nagyban hozzájárul az izzók korai öregedéséhez, ami eredményezheti a kép elhalványodását.
Első megoldás: a legjobb, bár nem költségkímélő megoldás, ha a projektorizzó életének a közepén lecseréljük azt.
Második megoldás: cserélje ki a projektort, ha nem csak az izzó kapott nagy hőterhelést, hanem más egység is (pl. LCD modul).

4. Túlhevült LCD modul

A 3. pontban említett eltömődött levegőszűrő okozta hőmérséklet-növekedés bármely LCD panel (RGB) károsodásához, azaz a kristályrács deformálódásához vezet. Ez a vetített képen jól látható folt formájában jelentkezik. Szélsőséges esetekben az LCD panelek tartó szerkezete olyan mértékben megvetemedik, hogy a pixelek nem fedik egymást, ezért elmosódott, életlen képet látunk.
Megoldás: az LCD modulok cseréje komplikált feladat és nagy pontosságot igényel, ha a projektor amiben ez az alkatrész tönkrement nem nagy értékű, akkor költségkímélőbb megoldás a projektor lecserélése.

 

Hő-sérült LCD panel által vetített kép (normális esetben homogén fehérnek kellene lennie)


5. „Fény-sérült” optika

A projektorizzók UV fényt is bocsátanak ki magukból, de ennek a fény-összetevőnek a nagy részét az optikai egység elsőként kiszűri. Azonban a kis mennyiségben átjutó UV fény is károsítja és öregíti a polárszűrőket. Ez egy nagyon lassú folyamat, de fokozatosan a polárszűrők homályosodását okozza, mely megint csak a fényerő gyengülésében mutatkozik meg. Ez gyógyíthatatlan hiba, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mire ez a folyamat problémát okozna a projektorban, addigra más hiba miatt kell szervizbe vinni a készüléket, vagy gazdaságtalan üzemeltetés miatt lemondanak róla.

 

UV fény égette polárszűrő

 

Normál polarizáló szűrő

« Vissza