Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

Hogyan csatlakoztassuk a projektort a notebookhoz

 

Létesítsünk fizikai kapcsolatot egy VGA kábel segítségével a notebook és a projektor között. Manapság már léteznek olyan notebookok és projektorok, amelyek HDMI aljzattal is el vannak látva. Ezeknél alkalmazhatunk HDMI kábelt. A VGA kábel analóg képi jelek átvitelére alkalmas. Ha hangot is szeretnénk a projektorunkkal megszólaltatni, akkor egy külön analóg jack-jack, vagy jack-RCA audio kábellel tudjuk ezt megtenni. A HDMI kábel digitális képi és hang jelek átvitelére alkalmas, tehát ezeknél elég egy kábelt alkalmazni.

A folyamat lépésről-lépésre:

1. Csatlakoztassuk a notebookot és a projektort a 220V-os hálózati feszültség aljzatba.

2. Kössük össze a már említett VGA vagy HDMI kábellel őket.

3. Kapcsoljuk be mind a két eszközt.

4. A projektoron állítsuk be a megfelelő méretű képet, a képélességet és a megfelelő bemeneti jelforrást (SOURCE), ha az nem automatikus állásban van. Automatikus jelforrás keresés esetén a vetített képen látjuk, hogyan váltogatja a projektor a bemeneti forrásokat és ha megtalálta, abban az állapotban marad.

5. Ha a notebook készen áll a munkára, akkor (notebooktól függően) az „Fn”   billentyű (amin általában kék színű vagy be van keretezve a felirat) és valamelyik „F” funkció billentyű egyszerre történő megnyomása esetén (pl. Acer: Fn+F5; Dell: Fn+F8; lenovo: Fn+F7; stb.) a notebook képe 1-2 másodperc késleltetéssel megjelenik a projektor által vetített képen. Ekkor a notebook képernyője kikapcsol. Ha még egyszer megnyomjuk az előbbi billentyűkombinációt, akkor a notebookon és a projektoron is látszik a kép.

6. Ha végeztünk, akkor a fent említett billentyű kombinációval újból „elvehetjük” a vetített képet a projektorról és kikapcsolhatjuk azt. A projektor kikapcsolása a bekapcsoló gomb kétszeri megnyomásával történik. Megnyomjuk egyszer, ekkor megkérdezi, hogy „valóban ki akarja kapcsolni?”, ezután még egyszer megnyomjuk és megvárjuk, amíg a ventillátorok lehűtik a projektort. Ez nagyon fontos lépés a projektor izzójának megkímélése miatt.

7. Windows Vista és 7 esetén egyszerűen csak a Windows gomb folyamatos nyomása mellé a "P" billentyűt nyomjuk és a megjelent képen tudjuk változtatni, hogy "Csak a számítógép"-en legyen kép, vagy "Másolás" esetén, mindkét megjelenítőn ugyan az a kép látszódjék, vagy "Kiterjesztés" esetén a gépem képe szélesebb legyen és az utolsó, hogy, "Csak kivetítő" módban a csatlakoztatott megjelenítőn legyen kép.

 


Mik lehetnek a főbb melléfogások a fenti témában?

1. Rossz kábelt alkalmazunk, ami lehet szakadt, elgörbült érintkezőjű, vagy egyéb fizikai problémái vannak. Megoldás: vegyük szemügyre a csatlakozókat, majd ha rendben találtuk azokat, ellenőrizzük a kábelt egy másik notebookkal/számítógéppel és monitorral.

2. A fenti sorrendet figyelmen kívül hagyjuk. Megoldás: tartsuk be a lépéseket

3. A notebook felbontása eltér a projektor maximálisan megjeleníthető felbontásától. Megoldás: állítsuk kisebbre a notebook-unk felbontását.

4. Ugyanaz a vetített kép, mint a notebookomé, csak nincsenek ikonok! Ez esetben a projektor a kiterjesztett képet vetíti.


Megoldás:

1. Jobb klikk az asztalon, majd tulajdonságok és válasszuk a beállítások fület.

2. Az ablakon belül látható két monitort ábrázoló téglalap 1-es és 2-es jelöléssel.

3. Válasszuk a 2-est és alul „A Windows Asztal kiterjesztése erre a monitorra” sor zöld pipáját vegyük ki.

4. Klikk az alkalmazásra, majd az ok gombra és folytassuk a műveletet az 5. ponttól.


« Vissza