Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

Miért kell vetítővászon?

Milyen vetítővásznat vegyek?

Miért kell a vetítővászon és hogyan választhatom ki számomra a legmegfelelőbbet?

Sokan gondolkodtak már el azon, hogy az újonnan vásárolt projektorhoz miért vegyenek vetítővásznat (persze, ha nincs hová vetíteni, akkor kell), ha tudják, hogy otthon vagy a tárgyalóban van egy jó nagy falfelület, ahová tudnak vetíteni? Mi lehet a vászon trükkje és miért jó, ha van?

A jó vetítővászon elengedhetetlen a legjobb minőségű vetített kép eléréséhez, pláne ha már az új generációs megjelenítési formátumot, a 3D-s rendszereket is ide vesszük.

Öt fontos tulajdonság, amely a vászonra vetített képre jellemző:

 

1. a felület teljesen sík és homogén lesz
2. állandó képméretet ad
3. kerettel határolt vetített kép
4. éles és részletgazdag kép (ez különböző vászontípusokkal még tovább változtatható)
5. egységes vetített kép, azaz a fényeloszlás a vászon területén egységes lesz és széles látószöget biztosít

Miután eldöntötte, hogy beszerez egy vetítővásznat, de nem tudja, hogy mire kell figyelni, mik lehetnek a buktatók, olvassa tovább a cikket vagy kérjen kollégánktól egy konzultációt, ahol segítséget nyújtunk a megfelelő vászon kiválasztásához!

 A megfelelő vetítővászon kiválasztása

Az optimális vetítővászon méret meghatározása függ a terem méretétől, a nézők számától és elhelyezkedésétől. A legjobb gyakorlat, ha a vetítővászon méretét a közönséghez igazítjuk, nem pedig a projektorhoz.

Vetítővászon kiválasztása oktatási és prezentációs célokra:

 

1. Az utolsó nézősor távolsága a vetítővászontól ne legyen távolabb a kép magasságának hatszorosánál
2. Az első sor távolsága a vetítővászonhoz ne legyen közelebb a kép magasságának kétszeresénél
3. Oktatási vagy üzleti prezentációnál a vetítővászon alsó széle legyen a padlótól kb. 125 cm-re, hogy az egymás mögött ülők ne takarják ki a képet. Mennyezeti rögzítésű vetítővásznaknál extra felső fekete kifutóra lehet szükség az ideális képtávolság eléréséhez.

Vetítővászon kiválasztása házimozi építésénél:

 

1. Az utolsó nézősor távolsága a vetítővászontól ne legyen távolabb a kép magasságának négyszeresénél
2. Az első sor távolsága a vetítővászonhoz ne legyen közelebb a kép magasságának kétszeresénél
3. Házimozi vetítésnél a vetítővászon alsó széle legyen a padlótól körülbelül 60-90 cm-re. Mennyezeti rögzítésű vetítővásznaknál extra felső fekete kifutóra lehet szükség az ideális képtávolság eléréséhez.

Válassza ki a megfelelő képformátumot! Az általános képformátumok a következők:vetítővászon képarány


1. Video formátum: 4:3 vagy 1.33:1
2. HDTV formátum: 16:9 vagy 1.78:1
3. Szélessávú formátum: 16:10 vagy 1.60:1
4. Cinemascope formátum: 21:9 vagy 2.35:1
5. „Négyzet” formátum: 1:1 kép magassága = kép szélessége
 

 

 

Válassza ki a felületet, amely leginkább megfelel a vetítés követelményeinek!

Ha a vetítővásznat különböző vetítési körülmények közt is fogjuk használni, válasszuk azt a felületet, amely megfelel a legkisebb teljesítményű vetítési alkalmazásnak is. A különböző felületekről bővebben lentebb olvashat.

Válassza ki azt a vetítővásznat, amely legjobban megfelel az Ön egyéni igényeinek!


Választhat hordozható vagy fixen rögzített, manuális, motoros vagy feszített keretes vetítővásznaink közül, attól függően, hol és hogyan szeretné a vetítővásznat használni.

Fekete keret és felső fekete kifutó


Ha fekete széleket használunk a vetített kép keretének, megnő a kép érzékelt kontrasztja. Így érhetjük el a legjobb képminőséget.

Egy átlagos motoros vagy rolós vetítővászon fekete kerete 5 cm. Az egyetlen kivétel ez alól az 1:1-es képaránynál található meg, ezeknek a vetítővásznaknak az esetében a vetített kép bal és jobb oldalán 2,5 cm-es fekete keret található 220 cm szélességig. A 220 cm szélességnél nagyobb vetítővásznak esetében az oldalsó fekete keret 5 cm széles.

Házimozi vetítéshez nem csupán a fekete keret, de a felső fekete kifutó is szükséges a megfelelő vetítési távolság és a tökéletes képminőség eléréséhez, így ezeket a vetítővásznakat nagy felső fekete kifutóval kínáljuk.

A felső fekete kifutó és a fekete sávkeret egyedi igények alapján is rendelhető. Erről külön érdeklődjön!


Vetítővászon szövettípusok

Matt fehér: A Matt Fehér a legsokoldalúbb, kivételesen széles szögben nézhető vetítővászon felület a tökéletes képminőség eléréséhez. Nagyszerű választás abban az esetben, amikor nem tudjuk a természetes fényt teljesen kizárni, és szükségünk van a széles látószögre.
Látószög: 120º
Erősítés: 1.0 gain

High Contrast: Ez a vetítővászon felület elsősorban házimozi vetítés esetén a legjobb választás, amikor a természetes fény csak kis mértékben zavarja a vetítés körülményeit. Reflektív vetítési módszert alkalmazva képes a fekete szín mélységét hangsúlyozni úgy, hogy a fényerőt alig csökkenti.
Látószög: 100º
Erősítés: 1.1 gain

Datalux: Elsősorban prezentációs vetítés esetén ajánlott vetítővászon felület, amely kissé szűkebb látószögben nyújt tökéletes képet, reflektív technikájának köszönhetően magas fényvisszaverő képességgel rendelkezik. A megnövelt fényerősség lehetővé teszi, hogy kiváló fényminőséget kapjunk olyan vetítési körülmények között, amikor a természetes fényt nem tudjuk teljesen kizárni,vagy kis fényerejű projektorok esetén.
Látószög: 70º
Erősítés: 1.5 gain

High Power: Ez a vetítővászon felület egy nagyszerű technikai áttörés, amely magában foglalja az üvegszálas felület minden előnyét, a nagy fényvisszaverő képességet és a tisztíthatóságot. Az elölről történő vetítésekhez használt felületek közül ennek a legmagasabb a fényvisszaverő képessége. Elsősorban abban az esetben ajánljuk, amikor a projektor a nézőközönség között van, mert a fényt abban a szögben veri vissza, ahonnan kapja.
Látószög: 60º
Erősítés: 2.4 gain

High Contrast Cinema Vision: Ez a tökéletes vetítővászon felület házimozi vetítések esetén, amikor a természetes fény szinte teljes egészében kizárható. Reflektív vetítési módszert alkalmazva képes a fekete szín mélységét hangsúlyozni úgy, hogy a fényerőt alig csökkenti. Nincs ennél professzionálisabb megoldás házimozi vetítés esetén, hogy úgy kapjunk tökéletes fekete tónusokat, hogy nem veszítünk a színek élénkségéből és a vetített kép élethűségéből.
Látószög: 100º
Erősítés: 1.1 gain

High Contrast Cinema Vision Sound: Ez a tökéletes vetítővászon felület házimozi vetítések esetén, amikor a természetes fény szinte teljes egészében kizárható. Reflektív vetítési módszert alkalmazva képes a fekete szín mélységét hangsúlyozni úgy, hogy a fényerőt alig csökkenti. Nincs ennél professzionálisabb megoldás házimozi vetítés esetén, hogy úgy kapjunk tökéletes feketetónusokat, hogy nem veszítünk a színek élénkségéből és a vetített kép élethűségéből. Emellett a perforált anyagszerkezetnek köszönhetően a vetítővászon mögé rejthetjük a házimozi rendszer hangsugárzóit.
Látószög: 100º
Erősítés: 1.1 gain

Matt fehér Sound: A Matt Fehér a legsokoldalúbb, kivételesen széles szögben nézhető vetítővászon felület a tökéletes képminőség eléréséhez. Nagyszerű választás abban az esetben, amikor nem tudjuk a természetes fényt teljesen kizárni, és szükségünk van a széles látószögre. Emellett a perforált anyagszerkezetnek köszönhetően a vetítővászon mögé rejthetjük a házimozi rendszer hangsugárzóit.
Látószög: 120º
Erősítés: 1.0 gain

Da-tex: Hátulról történő vetítésekhez kifejlesztett áttetsző felület. Tökéletes megoldás házimozi és prezentációs vetítések, nagy installálások esetén. Kisebb fényerejű projektorok vagy rosszabb vetítési körülmények között is megfelelő képminőséget nyújt, így alkalmas szabadtéri vetítések esetén is.
Látószög: 60º
Erősítés: 1.2 gain

Dual Vision: Legújabb fejlesztésünk egy rugalmasan használható vetítővászon felület, mely egyaránt alkalmas elölről vagy hátulról történő vetítés esetén is. Kiválóan alkalmas házimozi vetítésekhez is, és nagyfokú láthatóságának köszönhetően a közönség széles szögből kapja ugyanazt a képminőséget.
Látószög: 100º
Erősítés: 1.0 gain

3D Virtual Grey: Rugalmas vetítővászon felület, melyet az elölről történő 3D-s térhatású vetítésekhez fejlesztettünk ki, és különleges anyagának köszönhetően 99%-ban megtartja, visszaveri a polarizált fényt. Emellett képes a tökéletes 3D-s térhatás elérésére és nagy kontrasztra anélkül, hogy a szellemképes lenne.
Látószög: 22º
Erősítés: 1.85 gain

3D Virtual Black: Rugalmas vetítővászon felület, melyet a hátulról történő 3D-s térhatású vetítésekhez fejlesztettünk ki, és különleges anyagának köszönhetően 99%-ban megtartja, visszaveri a polarizált fényt. Ez a felület nagyfokú képhűséggel adja vissza a 3D-s térhatást szellemképesség nélkül.
Látószög: 20º
Erősítés: 3 gain

Vetítővászon szövettípusok fényvisszaverése

Diffúziós felület: A diffúziós vetítővászon felület egyenletesen veri vissza a fényt és széles szögben látható, és fényerősítése biztosítja az 1.0 gain értéket. Ennél a felületnél a projektort mennyezetre függeszthetjük vagy asztalra is helyezhetjük.

Például: Matt Fehér, High Contrast

Reflektív felület: Elsősorban mennyezeti függesztésű projektornál javasolt, mivel a fényt ugyanabban a szögben, de ellentétes irányban veri vissza. A fényszóró szerű hatás miatt kisebb szögben látható, de a gain-érték jelentősen magasabb.

Például: Datalux

Retro-reflektív felület: Elsősorban a nézősorok közé helyezett projektor alkalmazásánál ajánljuk, mivel a fényt a fény beérkezésének irányába veri vissza. A fényszóró szerű hatás miatt kisebb szögben látható, de a gain-érték jelentősen magasabb.

Például: High Power

Transzmisszív-diffúziós felület:
Ez egy speciális, hátulról vetíthető felület, mely esetben a projektor a vetítővászon háta mögött helyezkedik el, akár asztalon, akár mennyezetre függesztve.

Például: Da-tex

« Vissza