Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

Mit tegyünk ha forrósodik, belassul, esetleg leáll a laptopunk?

 

Ezzel a jellemző problémákkal  jelzi  „kedvencünk”, hogy eljött az ideje egy karbantartásnak.

 

Gépünk hűtését hűtőbordák és ventilátor(ok) végzik. A ventilátor munkáját magunk is halljuk, néha talán túlságosan is.

 

A ventilátor dolga, hogy segítse a hűtőbordákat a hő leadásában, és a meleg levegőt a gépből kifújja. Viszont, ha ezek a csatornák eltömődnek porral, szösszel és mindenféle szennyeződéssel, akkor gépünk erősen forrósodni  kezd. A meleg levegő nem tud távozni, a hideg pedig nem tud beáramlani. Laptopunk érzékelve a problémát, lecsökkenti  teljesítményét, remélve hogy kevésbé melegszik, és már le is lassultak programjaink. A rutinosabbak ilyenkor már viszik is a gépüket szervizbe egy alapos nagytakarításra. Aki erről nem hallott, megvárja míg lekapcsolgat, vagy ne adj' Isten elromlik a számítógépe.

 

      

 

Honnan tudhatjuk, hogy laptopunk tisztításra szorul?

 

- forrósodás a ventilátor környékén

- lassú programfutás, több várakozási idő

- ventilátorunk folyamatosan nagy fordulatszámon pörög

- esetleg gépünk hirtelen lekapcsol

 

Természetesen ezek viszonylagos dolgok, ahányféle notebook annyiféle jellemző. De ha ezek a problémák egyidőben jelentkeznek, szinte biztos, hogy ki kell takaríttatnunk gépünket.

 

Aki ezeket a tényezőket nem veszi figyelembe, az kockáztatja, hogy a laptop alaplapja, videokártyája tönkremegy, és több tízezer forintot költhet munkaeszköze megjavítására. Mint szerviz nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos műszaki eszközünk karbantartása.


Egy Lenovo Thinpad hűtő rendszerének működése.

« Vissza