Projektorizzo bannerExtron banner

Cikkek

Projektorok karbantartása

 

Mint minden más elektronikai eszközt, úgy a projektorainkat is érdemes időközönként karbantartani.

 

Ennek oka:

 

A projektor nagy teljesítményű izzóval vetít képet a vászonra, mely nagyon sok hőt termel, aminek megfelelő hűtésre van szüksége Ellenkező esetben az izzó tönkre mehet. A projektorokban több ventilátor működik annak érdekében, hogy a magas hőmérsékleten működő izzót normál hőmérsékleti szinten tartsa. Ahogy a laptopoknál is említettük a levegő beáramlásával együtt a por is bekerül a készülékekbe, bár a projektorok többsége el van látva szűrővel, sajnos az sem véd 100%-osan, ráadásul ez a szűrő egy bizonyos idő után eltömődik. Ennek hatására csökken a szűrő hatékonysága a por elleni védelemmel szemben, emellett kevesebb hűtő levegő jut a rendszerbe. A kevesebb hűtő levegő és por csökkenti az izzó, az optikai elemek, és egyéb benne lévő elektronikai alkatrészek élettartamát. A készülékbe kerülő por és szennyeződés lerakódik az izzón, optikai alkatrészeken (polár szűrő, LCD panel, tükör, stb.) amely a fényerő csökkenését eredményezi.

 

Elszennyeződött polár szűrők

 

Az optikai rendszerbe jutó por nem egységesen rakódik le mindenhová, ezért sok esetben foltként jelenik meg a vetített képen.  A foltosodás karbantartással ideje korán elhárítható, de a karbantartást elhalasztva akár az optikai elemek károsodását okozhatja, ami csak cserével orvosolható. A nagy hő hatására a por ráéghet a polárszűrőre.

 

Megégett lencse

 

A projektorokból a szűrőket egy kis kézügyességgel bárki kiveheti, melyeket bizonyos időközönként (1-2 havonta) érdemes tisztítani. Ettől függetlenül a projektorokat negyed évente, fél évente érdemes elvinni szakszervizbe egy komplett karbantartásra, ahol a készülékek szakszerű bánásmódban részesülnek (pl.: az optikai egység ultrahangos tisztítása).

 

« Vissza